Hoppa till sidans innehåll

Två svenska rekord i Kittelfjäll

02 JUL 2017 15:18
Helgen efter midsommar genomfördes Sverige Cup i Kittelfjäll. Det blev en fin tävling med två nya svenska rekord.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2017 17:32

Redan på onsdag, dagen före tävlingen startade, kom de flesta deltagare och fick chansen att flyga lite som uppvärmning. Det blev flygning både från Matsdal och från Kittelfjäll, där 4 piloter flög fri distans mellan 80-90 km.  Dom startade på berget runt kl 17 och sista pilot landade 20:20.

De ljusa midsommar kvällarna gör det möjligt att flyga termik till nästan kl 21. Tänk vilka fina distansmöjligheter det ger.

Torsdag med FAI-triangel

På torsdag morgon samlades alla för tävlingsdag. En sval morgon med endast några plusgrader men solen värmde gott. Svag sydlig vind. 2 200 m.ö.h. i molnbas. En FAI triangel sattes som uppgift för dagen, 60 km lång över fjällvärlden.

När starten gick på förmiddagen på Kittelfjäll, så flög ett gäng iväg men det var rätt stabilt i luften och några frustrerade piloter bombade ner på landningen, och såg klungan flyga iväg över fjäll massiven mot Matsdal och första vändpunkten. Stefan Rolle Rolen (Norrsken)  flög med i klungan tillsammans med Johan Sjöström (Glidflygarna), Hans Gustavsson (Norrsken) och flera andra. De som bombat i Kittelfjäll fick chansen till omstart men låg långt efter, nästan en timme. En av piloterna som jagade var Olov Nydahl som nu fick upp farten.

Efter vändpunkten i Matsdal så flög ledande klungan mot Dikanäs och lite plattare flygning. Detta ben var svårt i motvinden och flera piloter fick landa. Därefter flögs de sista två milen tillbaka till Kittelfjäll för en komplett triangel.

Rolle landade som vinnare i Kittelfjäll vilket innebar nytt svenskt rekord i triangel. 59,99 km lyder nu det nya rekordet. Olov Nydahl flög ikapp Henrik Collin (Fenix)  över Dikanäs och tillsammans flög de mot Kittelfjäll. När de närmade sig Kittelfjäll så valde de olika vägar och Henrik drog här längsta strået och flög i mål några minuter före Olov.

När vi kollade närmare på tracklogen så fick vi se att både Olov och Rolle flugit med en hastighet på 17,8 km/h. Det innebar det andra rekordet för dagen hastighetsrekord för triangel över 50 km. Olov visade sig vara lite snabbare än Rolle. Mindre än 30 sekunder snabbare (!) och därmed ny rekordhållare.

Kvällen bjöd på smörigt mjukt termik och en mycket hög molnbas.

Fredag superfin tävlingsdag igen

På fredagen flög vi en bana på 55 km till norska gränsen, där ett överraskat stugpar bjöd på kaffe i solen.

Kittelfjäll skärmflygtävling

Fina förhållanden med mycket termik och molnbas på 2 600 m. 11 piloter kom hela vägen till mål.

Kittelfjäll skärmflygtävling - landning vid gränsen

Vinden ökade lördag men fortfarande fin termik. Av säkerhetsskäl undveks flygning över fjällen utan istället en bana på 4 mil med en hel del motvindsflygning. Efter imponerande flygning kom en ensam John Björnback i mål efter nästan fyra timmars gnetande och kämpande.

Många personliga rekord blev satta denna tävlingshelg i Kittelfjäll och många, många fantastiskt fina flyg. Kittelfjäll levererar.

Stort grattis till Stefan Rolen och Olov Nydahl för fina prestationer och svenska rekord.

Skribent: Emanuel Brodin
E-post: Adressen Gömd

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.