Hoppa till sidans innehåll

SM och Nordic Open blir i Ager, Spanien

28 NOV 2011 10:08
I helgen hölls det nordiska mötet i skärm- och hängflyg, där representanter från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island möts för att diskutera och besluta i internationella ärenden. Sveriges representant var Marko Wramén opch nedan hittar du hans anteckningar från mötet.
Det som påverkar flest är beslutet att hålla Nordic Open i distansflygning för skärm, och därmed också SM, i spanska Ager 22-29 juli.
  • Skapad: 28 NOV 2011 10:08

Inofficiella anteckningar från det nordiska mötet 26 november i Köpenhamn

 Officiellt protokoll kommer att postas på Nordiska mötets hemsidas: http://nordichpc.wordpress.com/

 

Accuracy (pricklandning) utövas inte i de nordiska länderna, inte seriöst och organiserat. Men det har en chans att eventuellt bli en olympisk gren, och det är publikvänligt, så kanske något att börja tänka på i Sverige?

 

• Nordiska akrotävlingen – det måste vara tydligt att tävlingen heter Nordic Open Acro Paragliding Championship 2012 först och främst. Den kan heta Downteam challenge också, men göm inte undan Nordic Open Acro Paragliding Championship 2012, gör det till huvudnamnet.

 

• Mötet accepterar Påls bud att arrangera Nordic Open Acro Paragliding Championship 2012.

Man vill passa på att påminna om att alla runs ska flygas enligt FAI-regler, precis som det är sagt i ansökan.

Det måste också registreras som ett Cat 2-event, annars blir det inte godkänt som Nordic Open Acro Paragliding Championship 2012.

 

• Inget land var intresserat av att ha Nordic Open i Italien.

 

• Mötet bestämde att Nordic Open i skärmflygning distans 2012 ska hållas i Ager, Spanien 23-29 juli med tre röster för Ager (Norge, Danmark och Finland) och en för Österrike (Sverige). Island la ner sin röst. Ingen ville ha Italien.

Det blir bara serieklass på Nordic Open.

• Mötet var öppet för att i framtiden ha Nordic Open distans senare på året, till exempel i augusti.

 

• Norrmännen berättade att de gärna hade lämnat ett bud i år men pga översvämningen i Vågå blev det inget. Nu planerar man att flytta centret till en annan plats i Vågåområdet som inte ligger lika illa med tanke på översvämningar. Förhoppningsvis kan man lämna ett bud på Nordic distans i skärm till 2013.

 

• Mötet beslutade att Nordic Open-tävlingar, oavsett poäng, är validerad om tävlingen är validerad enligt Cat 2, det vill säga att ett task har flugits. För att nordiska ska vara valid måste dessutom deltagare från minst två nordiska länder delta.

 

• Mötet beslutade att det i Nordic Open ska tävlas och delas ut priser i flera klasser, precis på samma sätt som vi gjort i Sverige under 2011. Fun class för A-B-vingar, Sport Class för C-vingar och Serial Class för D-vingar. Det krävs minst fem piloter i en klass för att det ska delas ut pris i den, annars slås den ihop med klassen ovanför. Vinnaren i Serial class vinner Nordic Open.

Samma klasser med samma regler ska också gälla på damsidan. Alltså om det finns tillräckligt med damer blir det Fun class, Sport Class och Serial Class även för damer.

Eftersom det just nu inte finns någon Open class är Serial class också overall winner.

 

Kristoffer Nielsen vann Nordic Trophy för hang gliders med ett triangelflyg på 106,6 kilometer.

 

Nordic Trophy i skärmflyg går till Arne-Kristian Boiesen för ett flyg på 64 kilometers triangel.

 

• CIVL har format en task force med Greg Knutson som ordförande för att titta på Open class-frågan och säkerhet på tävlingar i ett större perspektiv. Greg hoppade sedan av för att ingen gjorde något eller svarade på mail. Louise (sekreteraren) driver nu gruppen och de kommer att lägga fram ett förslag inom 1-2 veckor.

Troligen blir det inte tillåtet med ocertifierade vingar i Cat 1-tävlingar (däremot kanske i Cat 2).

Man har börjat titta på en ny EN-klass för tävling, men det kan ta fem år. Är det bra att ha en sådan?

Samtidigt har tillverkarna modifierat sina ocertifierade vingar så att de har blivit godkända i EN D (t ex Ozone). Dessa vingar är mycket hetare än de vanliga gamla EN D.

Det kan bli att task force föreslår att skapa en ny högre certifierad klass (t ex för de nya heat EN D), separerad från gamla EN D. Men det blir aldrig igen Open class.

Pilot declaration blir antagligen kvar.

Många vingar inför nästa år är nu redan certifierade, vilket ju är en förbättring av säkerheten eftersom piloterna nu kan flyga in sig på dem.

En idé som diskuterats är att görs målcylindern som en kon, så att man kommer i mål tidigare ju högre man är. Men kommer antagligen inte med i förslaget just nu.

• Norge tycker att vi måste förändra task setting och scoring eftersom den nu premierar risktagning. Tycker att vi ska lägga ett proposal att skapa en separat task force att titta på dessa frågor.

Tycker jag låter bra.

 

PWC hade ett möte med CIVL för några veckor sedan. De var överens om att samarbeta mera. De flesta av PWC-tävlingarna kommer att vara Cat 2. Man vill titta på tävlingsformaten. Kanske är det bättre VM och EM arrangeras av en professionell organisation som PWC?

Kanske till och med dela PWC och CIVL sekretariat i framtiden?

 

Scoring. Nu finns det ungefär 4000 piloter som hart rankingpoäng i skärmflygning men det finns runt 6000 piloter som tävlar. Ska alla få rankingpoäng även om de inte har sporting license? Kan vara en väg.

 

Sporting license är ett sätt för FAI och NAC att få in pengar. Och ett sätt för vissa länders NAC att få klubbarna och piloterna att ansluta sig.

 

Certifierade hjälmar EN966. Inga problem i Asien, PG-EM och PG-VM. Men på hängflyg-VM i Australien blev det ett stort problem, de tyckte det var fel att det var en europeisk standard och mest gjord för skärmflygning. Mycket snack också under hängflyg-VM i Italien.

Problem vilka hjälmar som är godkända – det finns många som har borrat hål i sina hjälmar och de är de ju inte certifierade. Men blev godkända ändå.

Kanske behövs förtydligade regler för tävlings organisatörer. Måste följa tillverkarnas rekommendationer.

”i morgon kommer jag att kontrollera din hjälm”.

 

Reserver har också diskuterats av task force. Ska man ha reserver som ska kunna kastas från båda sidor? Eller ska man ha två nödisar, en på var sida?

Skribent: Marko Wramén

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.