Hoppa till sidans innehåll

CIVL jobbar för ny tävlingsklass

20 FEB 2012 14:56
Under CIVLs årliga möte i helgen beslutade man att arbeta för en ny tävlingsklass för skärmflyg som kan införas till säsongen 2014.
En ny ordförande för CIVL valdes också, islänningen Agust Gudmundsson.
  • Skapad: 20 FEB 2012 14:56

Flygsamarbetsorganisationen CIVL har nyss haft sitt stora årliga möte, den här gången i Taipei. På grund av den höga kostnaden har skärmflygförbundet inte skickat någon representant i år.

En av de stora frågorna som diskuteras på mötet är vilka vingar som ska tillåtas tävla i världsmästerskapen och Europamästerskapen i skärmflygning (distans). Efter de tragiska olyckorna under VM i Spanien i somras la man ett tillfälligt förbud mot oklassade tävlingsvingar på denna typen av tävlingar.

Nu har CIVL beslutat att man ska stödja inrättandet av en ny klass av tävlingsvingar, mer avancerade än EN D men ändå testade. Förhoppningen är att dessa vingar ska finnas tillgängliga och bli tillåtna inför tävlingssäsongen 2014.

När det gäller CAT 2-tävlingar, vilket innefattar de flesta tävlingar som till exempel Nordic Open och många andra internationella tävlingar, så är det fortfarande varje enskilt land som bestämmer om huruvida man ska tillåta oklassade tävlingsvingar eller bara klassade vingar (vilket för närvarande innebär klass EN A till EN D).

Mer information finns här:

http://www.fai.org/civl-slider-news/35648-civl-supports-new-competition-class-paraglider-initiativeUnder mötet valdes också isländske Agust Gudmundsson  som ny ordförande för CIVL.

Skribent: Marko Wramén

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.