Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsbehörighet


Som pilot med svensk skärmflyglicens, så måste du ha behörigheten Comp1 (nationell tävling) eller Comp2 (internationell tävling) för att få tävla i XC-tävlingar.

Competition 1 (Comp1)

För att få tävla i SM och SverigeCup-tävlingar krävs enligt regelverket en comp1-behörighet.

Det består av två delar, dels en teoretisk del och sedan också en praktisk del. Utbildningen ges av klubbarnas tävlingstränare, som är erfarna tävlingspiloter. De flesta tävlingstränare väljer att ha kursen i två delar, under två olika tillfällen.

Den teoretiska delen innehåller hur en tävling går till och egentligen allt möjligt annat runt en tävling, i form av tips från tävlingstränaren.

 • Varför tävla ?
 • Hur går det till
 • En tävlingsdag
 • Att komma igång
 • Utrustning
 • Säkerhet & Risker
 • Stresshantering
 • Att flyga effektivt
 • Taktik
 • Träning

Den andra delen innehåller GPS-hantering, både teoretiskt och praktiskt.  De delar som är med är GPS på marken, GPS i luften, GPS på datorn samt praktiska inställningar av GPS:en. Den praktiska delen av GPS hanteringen ser lite olika ut. Vissa tävlingstränare gör det i luften, medan andra gör genomgången på marken i en simulerad tävlingsform.

De tävlingstränare som finns i Sverige (se länk till listan över tränare längst ner på sidan) har en mycket god erfarenhet av tävlande och utbildningen blir ofta en dialog mellan deltagare och tävlingstränare.

Flera av de som väljer att gå kursen har redan comp 1 behörighet, men har kanske aldrig tävlat förut.

Innehållet i kursen ger deltagaren en god förberedelse för tävling. Kursen har stort fokus på säkerhet.Priset för kursen varierar men handlar ofta om ett självkostnadspris.

Efter genomgången kurs och godkänt elevkort får du flyga tävlingar som enligt TK är comp1-sanktionerade. Dessa är i regel alltid Sverige Cups alla deltävlingar samt SM. För år 2016 är även Ozone Chabre Open, Gin Wide Open, Nordic Open, British open Manteigas och Serial Cup Slovenia godkända att flyga med comp1-behörighet.

I tävlingskalendern finns uppgifter om tävlingarna och vilken behörighet du måste ha för att få flyga dem.

Competition 2 (Comp2)

För att få tävla internationellt och i andra tävlingar än dem av Skärmflygförbundet sanktionerade Comp1-tävlingarna, så krävs det att du har en Competition 2-behörighet. Denna behörighet får du genom tävlingserfarenhet på Comp1-nivå.

Förutom att ha Pilot 2-licens och Comp1-behörighet krävs enligt regelverket:

 • Genomgått godkänd säkerhetskurs med godkänt resultat där även spiral ingått. 
 • Piloten skall ha genomfört minst 5 distansflyg överstigande 20 km vardera enligt loggbok.
 • Deltagit och erhållit poäng i minst 3 nationella tävlingsheat (Sverige Cup). Som nationella kan också räknas internationella tävlingsheat i tävlingar som Skärmflygförbundet specifikt klassat som Comp1-tävlingar.
 • Min 80 timmar total flygtid enligt loggbok

Pilot som har mindre än 400 timmar total flygtid enligt loggbok får ej flyga i tävlingsheat med oklassad skärm (så kallade open-class). Eventuella lokala regler som eventuellt inskränker specifika behörigheter måste respekteras.

För att SSFF skall utfärda ut ett kompetensbevis måste "Elevkort för skärmflygbehörighet "Competition 2" vara SSFF kansli tillhanda.

Uppdaterad: 30 JUN 2017 17:05 Skribent: EMANUEL BRODIN

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.