Hoppa till sidans innehåll
Foto: Emmanuel Brodin Dagens tävlingsuppgift

Tävling


Att tävla i skärmflyg är ett sätt att utvecklas som pilot.

Inom skärmflygning kan man tävla inom fyra olika dicipliner; Cross country (XC), ACRO, Paramotor och Accuracy (pricklandning).

Tävlingar i distansflygning (XC) går ut på att flyga så långt som man kan längs en utstakad bana, helst ända i mål. Vid stora tävlingar brukar banorna vara 5–10 mil eller längre. I bergslandskap läggs banorna ofta med vändpunkter så att man ofta byter flygriktning och målet till slut kanske ligger nära starten, medan plattlandstävlingar i Sverige oftast går i en riktning mot ett mål långt borta.

För att få tävla i XC krävs en tävlingsbehörighet, Comp 1. Med comp 1 behörighet så får du flyga SM (som ofta anordnas utomlands) och SverigeCupen (ett antal deltävlingar som ordnas av klubbar runtom i landet), samt tävlingar godkända av tävlingskommittén (t.ex Chabre Open i Frankrike).

Det finns också en tävlingsform där man flyger individuellt och lägger ihop sina bästa flyg till en total sträcka, distansligan.

För övriga tävlingar i utlandet krävs behörighet Comp 2.

För att delta i tävlingar sanktionerade av FAI krävs en särskild sportlicens. Ladda ner och fyll i en ansökan FAI-sportlicens här.  Fyll i korrekt och skicka till förbundet (adressen uppe i högra hörnet)FAI-licensen kostar 100:-, sättes in på SSFF´s bankgiro eller webbutiken

För att gå en comp 1 kurs kontaktar du någon av tävlingstränarna.

Tävlingskommittén

Arbetet med tävlingar inom Skärmflygförbundet leds av tävlingskommittén, som består av:

Nils-Åke "Nisse" Carlsson, ordförande

Protokoll från våra möten hittar du under ruriken TK-protokoll i vänstermarginalen, eller här...

Uppdaterad: 24 APR 2018 14:57 Skribent: TK

 

hypoxia.se 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.