Hoppa till sidans innehåll
Foto: Emmanuel Brodin Dagens tävlingsuppgift

Tävling


Att tävla i skärmflyg är ett suveränt sätt att utveckla sin flygning!

Inom skärmflygning kan man tävla inom fyra olika dicipliner; Cross country (XC), ACRO, Paramotor och Accuracy (pricklandning).

Tävlingar i distansflygning (XC) går ut på att flyga så långt som man kan längs en utstakad bana, helst ända i mål. Vid stora tävlingar brukar banorna vara 5–10 mil eller längre. I bergslandskap läggs banorna ofta med vändpunkter så att man ofta byter flygriktning och målet till slut kanske ligger nära starten, medan plattlandstävlingar i Sverige oftast går i en riktning mot ett mål långt borta.

För att få tävla i XC krävs en tävlingsbehörighet, Comp 1. Med comp 1 behörighet så får du flyga SM (som ofta anordnas utomlands) och SverigeCupen (ett antal deltävlingar som ordnas av klubbar runtom i landet), samt tävlingar godkända av tävlingskommittén (t.ex Chabre Open i Frankrike).

Det finns också tävlingsformer där man flyger individuellt och lägger ihop sina bästa flyg till en total sträcka, distansligan.

För övriga tävlingar i utlandet krävs behörighet Comp 2.

Du behöver se till att du är rätt försäkrad för den tävling du deltar i. Det ser du i försäkringsbrevet och du kan enkelt uppgradera din försäkring i vår webb shop via denna länk.

För att delta i tävlingar sanktionerade av FAI krävs en särskild sportlicens. Du ansöker om FAI sportlicens direkt hos Sv. Flygsportförbundet på deras hemsida via denna länk.

För att gå en comp 1 kurs kontaktar du någon av tävlingstränarna.

Tävlingskommittén

Arbetet med tävlingsverksamheten inom Skärmflygförbundet leds av tävlingskommittén .

Tävlingskommittén 2020 består av Bengt Pettersson (ordförande) och Partrik Nietlisbach, som till sin hjälp har Jonas Svedberg och Staffan Rolfsson (rekordvalidering), Gills Bengtsson och Emmanuel Brodin (Sverige Cup).

Johanna Hamne representerar TK i Nordiska Kommittén (NHPC) och Bengt Pettersson är delegat i CIVL.

Tävlingar på hemmaplan

Sverige Cup 2021 kommer med hjälp av Gillis Bengtsson och Emanuel Brodin att bli en serie om tre deltävlingar (Ålleberg/Falköping, Orsa Tallhed och Kittelfjäll). Tävlingen sanktioneras av FAI, scat.2 och ger WPRS ranking. Årets upplaga kommer att läggas up via Airtribune och det kommer även att hyras in trackers till alla deltagare så att vi höjer säkerheten och förenklar scoring.

Svenska Fridistansligan (FDL) arrangeras av Jan Järnesjö och Stefan Rolén, en kul tävlingsform där ni snabbt och enkelt loggar era flyg på XC Contest, som automatiskt räknar ut era poäng och placering.

Svenska Distansligan (SDL) fyller 30 år 2021! Vad härligt det vore att fira tävlingen och arrangören VSK med att slå deltagararekord i år. Vi hoppas många piloter tar möjligheten att sätta en deklarerade uppgifter och försöker genomföra dom, ett suveränt sätt att utvecklas som tävlingspilot.

PPC, som driftas av Staffan Rolfsson via International Flightlog, är en annan enkel och kul tävlingsform för att lära sig instrumentet och flyga bana, en perfekt tävlingsform för klubbar soch om körs hos ÅSDK, Dalmåsarna, Fenix, m.fl.

Tävling och poängberäkning

Emanuel Brodin har haft några uppskattade webinarier under vintern 2020/2021, där han informerat och utbildat ett antal intresserade i poängberäkning och det praktiska momentet att beräkna resultat i tävling.

Med utbildningen vill vi visa att det inte är så svårt med scoring och vi hoppas att flera därigenom tar steget och arrangerar flera tävlingar i Sverige och bidrar till att utveckla piloter och tävlingsverksamheten.

Är ni nyfikna, eller vill ni som medverkat fräscha upp minnet, hör av er så delar vi med oss av presentationsmaterialet.

Uppdaterad: 23 FEB 2021 00:13 Skribent: TK

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.