Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hårdstedt Provlektion i Skåne

Tydligare krav på utbildningspilot

13 FEB 2015 16:16
Från årsskiftet tydliggörs reglerna för utbildningsflyg. För att utföra skärmflygutbildning krävs licensgrad Instruktör eller behörighet Utbildningsassistent.
  • Skapad: 13 FEB 2015 16:16

Att man måste vara instruktör eller ha behörighet Utbildningsassistent för att skola och ge provlektioner är krav som funnits länge och som framgår tydligt i FoD artikel 520 och 530. Men av oklara skäl har reglerna inte riktigt nått ut till medlemmarna. Inte ens bland instruktörer eller förbundsfunktionärer har det varit riktigt klart vad som egentligen gäller.

Det kom en fråga till ett styrelsemöte i höstas, och i behandlingen av det ärendet uppmärksammades styrelsen på vad reglerna innebär. Under återstoden av 2014 spreds information om det här bland instruktörerna, och var även uppe på instruktörsseminariet i december för att ge tid till att förordna de piloter som arbetar med utbildning så de har rätt behörighet. Tidigt i höstas fanns nämligen bara en enda pilot i Skärmflygförbundet med behörighet Utbildningsassistent.

Så det som gäller från årsskiftet, och på allvar numera, är följande:

För att bedriva utbildning, och det gäller även de provlektioner som ibland kallas "upplevelseflyg", krävs att piloten innehar giltigt kompetensbevis med licensgrad Instruktör eller behörighet Utbildningsassistent. Det är inte helt glasklart huruvida en instruktör ska vara närvarande när utbildningsassistent genomför provlektion, men det måste åtminstone finnas en instruktör som är tydligt ansvarig för lektionen, och man kan väl säga som så, att det är ingen nackdel om denne instruktör befinner sig i kommunen.

Om man varken är instruktör eller innehar giltigt kompetensbevis med behörighet Utbildningsassistent får man inte syssla med utbildning, dvs lära någon som inte innehar ett kompetensbevis för skärmflygning att flyga. Man får heller inte mot betalning flyga tandem med någon som saknar kompetensbevis för skärmflygning.

Det här är ett sätt för Skärmflygförbundet att dels följa lagen, och dels kunna garantera kvaliteten i de utbildningsaktiviteter som pågår. Den kvalitetssäkringen syftar ytterst till både att examinera kunniga, glada och säkerhetsmedvetna piloter, och att ge allmänheten en trygg och rolig upplevelse som prova på-passagerare.

I det nya licenssystemet som i skrivande stund ligger för godkännande på Transportstyrelsen är behörighet Utbildningsassistent dessutom en del i en tydligare väg till instruktörslicensen.

Skribent: Björn Hårdstedt

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.