Hoppa till sidans innehåll

Styrelseveckan i Åre

08 MAJ 2014 12:17
Huvudpunkten under styrelseresan var det nya licenssystemet och det blev långa och mödosamma avvägningar kring gränsdragningar mellan de olika behörigheterna. Tanken är att flytta fokus så att behörigheter ska baseras mer på erfarenhet och flygtid snarare än på antal kurser. Samtidigt får ju det nya regelverket inte bidra till att säkerheten försämras.
  • Skapad: 08 MAJ 2014 12:17

Nya licenssystemet på remiss

 Tandemflygning är en av behörigheterna där SSFF anser att liggande förslag har alltför låga krav på att få flyga med passagerare. Tanken bakom det var att det skulle bli lättare att kunna få flyga med familjemedlemmar. Men där vill styrelsen se betydligt högre krav då det innebär ett minst lika stort ansvar som att vara instruktör då även tandempiloten ansvarar för någon annans säkerhet. De slutgiltiga kraven kommer dock att bestämmas först efter att förslaget har gått på remiss till både klubbar och instruktörer. 


styrelse

Med på resan var HP Fallesen, Jenny Persson, Bahman Honarju, Pelle Linnstrand, Anna Hadders, Sune Cullberg, Pär Jönsson (som dagen till ära fyllde år och bjöd på tårta), Kristina Gerard och Lars M Falkenström.

 

Enklare att utbilda vinschförare

En annan lättnad i licenssystemet som styrelsen accepterade efter en propå från Cirrus ordförande Anders Eklind, var att släppa på kravet om att ha särskilda vinschförarutbildare. Styrelsen anser inte att det skulle innebära en ökad säkerhetsrisk om det räcker med att en erfaren vinschförare håller i utbildningen. Förenklingen ökar möjligheten att få ihop fler förare till klubbarnas vinschteam.

En annan viktig avvägning är om det behövs en särskild behörighet som utbildningsassistent eller om det räcker med en vanlig P2-licens. Styrelsen kom aldrig fram till ett entydigt svar i den frågan.

 

haeng2

Som vanligt kan man inte lita på vädret i Åre. Det var allt från snöstorm till solsken. Dock blåste det kuling hela veckan och först på söndagen mojnade det så pass att en hängglidare vågade sig iväg. Kort därefter blev det hangbart även för skärmflygarna och leendena sprack till slut upp i den fjällkalla termiken.


Ny upphandling av Hypoxia

Skärmflygförbundets styrelse vill försöka utveckla både utseende och innehåll i SSFFs medlemstidning Hypoxia. Bland annat har ett försök till samarbete med norska motsvarigheten Friflukt inletts. Det kommer att bredda innehållet samtidigt som det kan bidra till att minska produktionskostnaderna. Även samarbeten med utländska tidningar kommer att prövas för att kunna köpa in relevanta artiklar. Huvudsyftet  med förändringen är främst att försöka säkerställa att även PM, akro och hängflyg representeras i rimlig omfattning i varje nummer.

För att möjliggöra den här förbättringen behöver SSFF göra en ny upphandling av redaktör/producent. Kravspecifikationen kommer att publiceras på förbundets hemsida senast den 15 juni. Nya Hypoxia startar från och med nr 3 - 2014.

 

Björn

Stockholmsklubben Fenix ordförande, Björn Hårdstedt, valdes till ny RI.

 

Björn Hårdstedt ny riksinstruktör (RI)

Rollen som riksinstruktör har inte varit så tydlig genom åren och de som varit RI  har hållit ganska låg profil. Pål Hammar-Rognøy som varit RI de senaste två åren var inbjuden till styrelsen för att ge sin syn på saken. Det framkom då att han helst ville att någon annan tog över. Så styrelsen kontaktade Björn Hårdstedt och han accepterade att bli ny RI. Styrelsen beslutade även att Pål Hammar-Rognøy kommer att bli ny landslagsledare i akro. Jenny Persson kommer att stå kvar som landslagsledare för Swepool då ingen annan ville ta på sig den uppgiften.

 

parkvillan

Styrelsen minglar med tävlingspiloterna i Åre.                            Foto: Anna Hadders

 

Möten med locals

Styrelsens årliga arbetsresa brukar ju gå till något berg i Sydeuropa. Men i år blev det Åre av praktiska skäl och resan sammanföll med tävlingarna Sverige Cup och Åre out and return. Förbundsstyrelsen kunde därför träffa en mängd medlemmar, inte minst på den lyckade festen på Parkvillan där alla tävlingsdeltagare hade samlats en kväll medan stormen ylade över Åreskutan. Även en förevisning av Lars Hedströms byggprojekt Lake Lodge hanns med samt en middag med den lokala skärm- och hängflygklubben Åre SDFK.

Skribent: Lars M Falkenström

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.