Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Flygsportförbundets styrelsemöte 20 mars

11 APR 2009 08:28
Styrelsemötet 20 mars hölls i Göteborg, i samband med Flygsportförbundets årsstämma. Flera andra grenförbund (dock inte skärmflyg) har tradition att hålla årsmöten samma helg, så det blir lite "flyg-gathering" på orten den helgen. Den här gången var det extra glamouröst, eftersom Flygsportförbundet flugit in den svenske astronauten Christer Fuglesang för att utdela en hel rad utmärkelser för svenska rekord som man kommit på att han slog under sin första rymdfärd.
  • Skapad: 11 APR 2009 08:28

Av Skärmflygförbundets ledamot i FSF-styrelsen Björn Hårdstedt

Innan den glamorösa lördagen hölls styrelsemöte på fredagkvällen. Där skedde bland annat följande:

  • Startbidrag 5 000 kr gavs till uppstarten av Upplands flygförbund. Det är värt att påpeka att det finns ett vilande distriktsförbund i Stockholm (inkluderar Gotland) som har en del pengar i kassan, om några känner för att engagera sig för "ekumeniska" aktiviteter för flygsporten i huvudstadsregionen.
  • Plats för ordförandekonferens för grensporterna 17–19 april fastställdes till Ålleberg-Falköping.
  • En fototävling kommer att hållas även 2009. Prischecken är på 10 000 kronor. Även en teckningstävling kommer att hållas.
  • Beslöts gå vidare med en informationstidning till alla medlemmar i grenförbunden som ska berätta och presentera flygsporterna för varandra, och även kunna användas vid extern information. Flera tankar fördes fram, bland annat att tidningen kan inspirera till att rekrytera till exempel funktionärer och instruktörer.
  • Elitplaner måste in från alla grenförbund, där har vi legat efter lite från skärmflygs sida.
  • Ett förslag till webbpolicy antogs.
  • En diskussion hölls om samordning av arbetet med luftrumsfrågorna. Ett initiativ har tagits av modellflyg i Sverige och Danmark, att hålla en konferens om luftrum. I Danmark är luftrummet för modellflyg väldigt begränsat numera, och snaran dras åt på flera sätt för flera flygsporter. Flera grenförbund har arbetat var för sig med luftrummet. Men nu krävs samordning. Till nästa styrelsemöte ska en skrivelse vara klar med ett förslag till en nordisk konferens, för alla nordiska flygsporter. Vi ska kunna ställa krav mot bakgrund av att vi representerar ett stort antal luftrumsbrukare.

Det var de viktigaste frågorna på styrelsemötet.

Årsstämman på lördageftermiddagen var ovanligt välbesökt, och flöt på i raskt tempo och i trevlig samtalston. Johan Grubbström omvaldes enhälligt till ordförande. Det var inga jättefrågor som avhandlades, och alla verkade överens om det mesta, för omväxlings skull.

Efter stämman tågade vi iväg till Chalmers kårhus för diverse prisutdelningar, och som kvällens höjdpunkt klev Christer Fuglesang fram. Han fick rekordutmärkelser för en massa grejer han gjorde på STS-116 (uppdraget på rymdfärjan Discovery och den internationella rymdstationen) – högsta höjd, flest varv runt jorden etc – och även Flygsportförbundets förtjänstmedalj i guld. Lite udda kanske, men ett jättekul sätt att fira en svensk bragd med flyganknytning.

Efter prisutdelningen höll Christer en väldigt trevlig och spännande föreläsning om sitt rymdäventyr. Christer visade sig vara precis den helyllekille man fått bilden av. Han var med på mingel och bankett på kvällen, och deltog i alla samtal och besvarade alla frågor med samma glädje och proffsiga entusiasm. Han var bland de sista att krypa till kojs, och då skulle han ändå med ett flyg klockan 7 nästa morgon.

Alla skärmflygare på västkusten, var höll ni hus denna kväll? Ni missade något stort!

Skribent: Björn Hårdstedt

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.