Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Flygsportförbundets styrelse 21 feb

22 FEB 2009 13:13
Flygsportförbundet (FSF) är för många flygsportare en anonym organisation. Men egentligen är FSF den organisation man är medlem i som flygsportare. Grenförbundet, i vårt fall Skärmflygförbundet, är ett förbund för klubbarna. FSF:s styrelse består till större delen av ledamöter som grenförbunden utsett på sina årsmöten, och några utses på FSF:s årsstämma. Annica Olsson och Björn Hårdstedt delar fn på uppdraget för skärmflyg. Här kommer en rapport från det senaste styrelsemötet som hölls i Tällberg 21 februari.
  • Skapad: 22 FEB 2009 13:13

Flygsportförbundets februarimöte hölls i Tällberg, och från Skärmflygförbundet var det Björn Hårdstedt som deltog. Mötet inleddes med att styrelsen åkte KortVasan (30 km Oxberg-Mora) på fredagen. Skärmflygs ledamot skämde inte ut sig, trots stygga krampkänningar på slutet, och kom i mål som nr två av de elva flygsportarna. Först i mål var Ballongfederationens ordförande. På bilden nedan laddar Björn och ballongpiloten Bengt Gunnarsson strax före start.

Oxberg

En stor del av mötet på lördagen gick åt till att bereda handlingarna till FSF:s årsstämma 21 mars. I verksamhetsplanen föreslås fem huvudområden: varumärke, miljö, PR, elitverksamhet och föreningsstöd (ingen inbördes ordning). Utöver de prioriterade områdena vill styrelsen även prioritera punkter som lyfts upp av grenförbunden. Glädjande är att ett av skärmflygs önskemål, planering för lobby-arbete riktat mot myndigheter vi har problem med, finns med i förslaget till verksamhetsplan.

Ett problem som berördes var bristen på tillförlitliga medlemssiffror. Grenförbunden inom flygsport har olika sätt att registrera och rapportera sina medlemmar. Inom ett grenförbund skiljer man på piloter, betalande medlemmar och stödmedlemmar. I skärmflyg är alla medlemmar piloter, vi rapporterar bara en typ av medlem. Enkelt, men kanske en brist, kan man reflektera. Kanske borde skärmflyg öppna för att välkomna medlemmar som INTE har licens. Det kan vara familjemedlemmar eller tandempassagerare eller piloter som gör ett uppehåll i flygandet.

Det händer mycket i vår omvärld som påverkar flygsporten, och Flygsportförbundet försöker ligga långt framme i bevakningen. Därför hade styrelsen bjudit in ballongpiloten och företagaren Bengt Gunnarsson, som redogjorde för Ballongfederationens arbete med egentillsyn av luftvärdighet. Namnet på detta är CAMO, vilket betyder Continuing Airworthiness Maintenance Organisation (ung: Fortlöpande Luftvärdighetsinspektion). CAMO bygger på ett EU-direktiv som innebär att luftvärdighetstillsyn ska konkurrensutsättas, dvs i praktiken flyttas ut från luftfartsmyndigheternas monopol. Sverige ligger först i Europa och ballong har haft bra hjälp från Transportstyrelsen (tid Luftfartsstyrelsen). CAMO kommer att bli aktuellt för alla luftfartyg som idag inspekteras, alltså flygplan och ballonger, men kommer knappast att beröra skärmflyg under överskådlig tid.

En vinnarbild utsågs i Flygsportförbundets fototävling. Vilken bild som vann är hemligt fram till FSF:s årsmöte. Jag kan dock avslöja att det inte var en skärmflygbild som vann, och det var ont om skärmflygbilder i årets tävling. Synd - tänk på att vinnaren får 10 000 kronor. Det tas så många fina skärmflygbilder, se till att sända in dina bästa till tävlingen nästa gång.

Det finns ett "ungdomsråd" inom FSF som ska uppmuntra ungdomar att intressera sig för flygsport. Annie Johansson i FSF:s styrelse leder ungdomsrådet. Hon berättade om arbetet som går lite segt - det är ju egentligen bara inom modellflyg som det finns en tradition med många ungdomar. Vi får lov att skämmas lite från skärmflyg, eftersom vi ännu inte fått fram en representant till ungdomsrådet. Om du själv är eller känner en skärmflygare i lämplig ålder, typ max 25, som har lust att träffa trevliga människor, prova på andra flygsporter och fundera på hur din sport kan marknadsföras till ungdomar, kontakta Annie. Du hittar henne på Flygsportförbundets webbsida www.flygsport.se. Det finns en budget och möjlighet att både träffas och göra saker.

En glad nyhet för alla som tävlar: Sportlicensen kommer i fortsättningen att gälla fram till sista mars.

Som en av de sista punkterna på dagordningen beslöts om förtjänstmedaljer. Om man till exempel varit klubbordförande eller vinschförare i ett visst antal år kan man bli tilldelad en medalj i brons eller silver. Klubben ansöker och betalar (några hundra per medalj). Guldmedalj kan utdelas för extraordinära insatser. Mossigt? Nä, snarare ett ganska trevligt och sätt att visa uppskattning till klubbfunktionärer, tycker jag.

Möte i Tällberg

Denna rapport från Flygsportförbundets styrelse avslutas med en stämningsbild från sammanträdeslokalen i Tällberg. Från vänster: ordf John Grubbström, kanslichef Jonny Carlén, motorflygs ledamot Henry Lindholm, modellflygs ledamot Pelle Scherdin och kanslist Linda Carlén.

Skribent: Björn Hårdstedt

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.