Hoppa till sidans innehåll

Nu sätter vi press på Transportstyrelsen

04 SEP 2017 12:03
Under två år med förbundets nya Verksamhetshandbok har vi levt i ett undantagstillstånd beträffande instegsålder i vår sport. Vi sätter nu press på Transportstyrelsen för att få till en ändring.
  • Uppdaterad: 17 JUL 2018 18:38

När Verksamhetshandboken trädde i kraft och godkändes av Transportstyrelsen enligt vår delegation för myndighetsutövning, fanns ett frågetecken som vi försökte reda ut med en gång. Det gäller att vi ville sänka instegsåldern för att få påbörja utbildning och erhålla kompetensbevis i våra enklaste behörigheter.

Transportstyrelsen instämde i våra sakargument, men förfasade sig inför den byråkratiska juridiska processen att ändra föreskriften som styr vår Verksamhetshandbok genom att ligga som ett styrande lock ovanpå. Föreskriften heter LFS 2007:44 och ligger i vårt Dokuentarkiv.

Vi fick ett löfte om att dispensärenden skulle behandlas välvilligt, något som inte skett. Tvärtom har dispensansökningar avvisat med snustorra hänvisningar till "gällande föreskrift", just den som vi skulle få dispens ifrån.

Det är bekymmersamt att Transportstyrelsens bemötande inte varit bättre i detta ärende. När det gällde avsteg från kravet på fotstart gick det tvärtom mycket smidigt att få till ett interimistiskt beslut.

Hur som helst ökar vi nu trycket i ärendet. Det pågår ett jättestort arbete med att skriva om och förenkla hela regelverket för flygverksamhet, och vi har formulerat ett konkret förslag på vad som bör ändras i den föreskrift som ska styra skärmflygningen. Om det inte kan ske i närtid föreslår vi ett interimistiskt beslut om ålder liknande det om fotstart. Vi slänger också in ett förslag att slippa registreringsmärkningen i PM-skämar.

Hela skrivelserna finns i Dokumentarkiv under en ny rubrik Korrespondens, där SSFF i fortsättningen publicerar våra öppna kontakter med myndigheter.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: Adressen Gömd

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.