Hoppa till sidans innehåll

Försäkringsfrågan löst

04 JAN 2015 21:21
Vi har glädjande besked: försäkringsfrågan är löst. Vi har precis dagarna innan nyåret lyckats få till ett försäkringsavtal som är ett "hängavtal" på det norrmännen har förhandlat fram.
  • Skapad: 04 JAN 2015 21:21

Det har varit ett intensivt arbete med dagliga samtal och mejl under hela julhelgen men till sist nådde vi mål. Vi kommer så fort vi har fått försäkringsbrev och villkor att lägga upp dessa här på paragliding.se. Men till dess vill vi informera i korthet om vår nya försäkringslösning.

En viktig skillnad mot vår tidigare försäkring är att nu gäller försäkringarna enbart vid flygning.

Vi kommer att ha tre nivåer som tidigare men har valt att döpa om dom för att poängtera att det är en helt ny försäkring och att den inte ska förväxlas med vår tidigare. Vi kallar dom "Grund", "Standard" och "Plus". Priset är 500 kr, 1 000 kr respektive 1 500 kr. Till detta kommer kostnaden för SSFF avgift och obligatorisk ansvarsförsäkring (500 kr + 150 kr) vid licensförnyelsen.

Grund är en enkel olycksfall/invaliditetsförsäkring med lägre invaliditetsbelopp. Den täcker inte hemtransport.

Standard täcker för sjukvård, rehabilitering och hemtransport och har ett högre invaliditetsbelopp än Grund. Standard eller Plus är obligatorisk för tandempiloter och instruktörer. Passagerare skyddas enligt nivå Grund.

Plus har ett högre belopp för sjukvård samt en efterlängtad och efterfrågad livförsäkring som ger en ordentlig ersättning till efterlevande på cirka 1 miljon kr vid dödsfall. Något att betänka om man är familjeförsörjare eftersom många livförsäkringar inte gäller vid skärmflyg och en del andra idrotter som bedöms särskilt riskfyllda.

Sakförsäkringen som vi tidigare hade i Maximal har vi tyvärr inte kunnat få in i vår Plus-försäkring.

Ni som redan löst licensförnyelsen med "Bas Tandem" (betalt 1 000 kr) kommer automatiskt att bli uppgraderade till "Standard".

Vi rekommenderar samtliga piloter att teckna minst Standard då det är en försäkring som i mångt och mycket liknar vår gamla Medi. För er som redan har löst licensförnyelsen med "BAS" så går det utmärkt att uppgradera till "Standard"(+500 kr) och "Plus"(+1 000 kr).

Håll utkik här på vår hemsida där vi uppdaterar försäkringsinformationen med villkor och försäkringsbrev så snart som möjligt.

Utöver detta har vi även fått ett avtal på en riktigt bra extra reseförsäkring. Den kostar cirka 600 kr och gäller som mest i 28 dagar. För att teckna denna gör du så här:
Skicka ett mejl till This is a mailto link med följande uppgifter:
1. namn,
2. bostadsadress,
3. avresedatum och hemkomstdatum (max 28 dagar), och
4. vilket resemål du ska till.
Du kommer få ett mejl tillbaka med information om hur du gör inbetalningen.
OBS! INBETALNINGEN MÅSTE VARA GJORD INNAN DU PÅBÖRJAR RESAN.

Varför ska jag teckna en separat reseförsäkring om jag har "Standard" eller "Plus" undrar du kanske?

Jo: vår nya olycksfallsförsäkring "Standard" har en begränsning för sjukvårdskostnader på 50 000 kr (Plus har 100 000 kr). Det kan vid första anblick tyckas vara en hög summa, men skulle du skadas allvarligt och hamna på privatsjukhus (vilket oftast är fallet utanför Europa) så äts denna summa snabbt upp. Så vår rekommendation är att om du ska resa utanför Europa så bör du teckna denna extra reseförsäkring, som en extra trygghet att inte paja privatekonomin om något skulle hända.

Avslutningsvis vill vi vädja till er alla att vi gemensamt arbetar för att vi får behålla denna försäkring även 2016 och framöver. Det kommer vara direkt avhängigt på hur mycket ersättning försäkringsbolaget kommer behöva betala ut. Självfallet så vill vi ju alla undvika skador, så tänk efter en extra gång innan du startar om hur dina säkerhetsmarginaler ser ut för flygningen. Om olyckan ändå skulle vara framme så ber vi er att tänka på följande:

  1. Skadar du dig inom Sverige så ringer du 112 och använder dig av den sjukvård som vi kostnadsfritt har genom Försäkringskassan.
  2. Skadar du dig inom Europa/EES (Norge, Schweiz) använder du dig i första hand av den gemensamma vård vi har genom EU-kortet. EU-kortet ger dig rätt till nödvändig vård vid sjukhus och läkarmottagningar som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Det är vårdgivaren som bedömer vad som anses som nödvändig vård. Du betalar de patientavgifter som landets egna invånare betalar.
    Tänk på att skaffa kortet (är gratis) i god tid innan din avresa. Här kan du läsa mer om kortet samt beställa det.
    I andra hand använder du dig av vår reseförsäkring eller reseskyddet i din hemförsäkring. Kontrollera villkoren för ditt reseskydd via hemförsäkringen innan du reser. Vissa bolag täcker skärmflygning, andra gör det inte.
  3. Skadar du dig utanför Europa/EES så använder du dig i första hand av vår reseförsäkring eller reseskyddet i din hemförsäkring. Kontrollera villkoren för ditt reseskydd via hemförsäkringen innan du reser. Vissa bolag täcker skärmflygning, andra gör det inte. Vi rekommenderar kraftfullt att du tecknar vår reseförsäkring om du ska resa utanför Europa. Hjälps vi alla åt med detta kan vi "avlasta" vår skärmflygförsäkring med de kostnader som täcks via ovan beskrivning.

Har du frågor så är du välkommen att kontakta kansliet.

Gott Nytt Säkert Flygår önskar styrelsen och kansliet.

Skribent: Hans-Peter Pinaitis Fallesen

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.