Hoppa till sidans innehåll

Flygförbud i Österrike?

14 AUG 2013 03:28
Flyger du utan österrikisk licens riskerar du att få upp till 400 Euro i böter. CIVL har fått ett flertal rapporter om utländska piloter som blivit arresterade och bötfällda för att ha flugit utan giltig licens i Österrike
  • Skapad: 14 AUG 2013 03:28

Det österrikiska förbundet känner till problemet och nu pågår en insamling av data från en mängd länder för att ta reda på vilka licenser som kan accepteras av det österrikiska transportministeriet. De nya reglerna kommer att offentliggöras i oktober 2013.


För närvarande granskas licenser från följande länder:BEL, CZE, DEN, FRA, GBR, GER, HUN, ITA, NED, NOR, POR, ROM, SLO, SUI, SWE, AUS, CAN, NZL och USA. De enda utländska licenser som kommer att kunna accepteras av det österrikiska transportministeriet i nuläget verkar vara: CZE, GER, ROM, SLO och SUI.

 

FAI och CIVL har varit i kontakt med det österrikiska flygförbundet som arbetar med olika lösningar på vad som verkar vara ett lokalt problem för vissa friflygare.
Licensproblemet drabbar dock inte tävlingspiloter eftersom den nuvarande lagen tillåter flygning med utländsk licens i officiella tävlingar.

 

SSFFs ordförande Pär Jönsson ställer sig mycket frågande till Österrikes ensidiga beslut som verkar kollidera med gängse EU-rätt om fri rörlighet inom EU då likartade yrkeslicenser/behörigheter ska respekteras utan inskränkning inom Europa.

Skärmflygförbundet och Flygsports kansli kommer nu att kontakta Riksidrottsförbundets jurister och även EU:s representationskontor/ambassad i Stockholm för att reda ut vad som gäller för svenska piloter som vill flyga i Österrike framöver.

Länk till nyheten på FAIs hemsida finns här.

Bakgrunden till förbudet hittar du här.

Skribent: Lars M Falkenström
E-post: This is a mailto link

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.