Hoppa till sidans innehåll

Acro-SM i Åre

14 JUL 2009 20:59
Den 6-9 augusti står Åre värd för Svenska Mästerskapet i akroskärmflygning. Det blir hög fart och ofattbara stunts i luften följt av spektakulära landningar på flotten i Åresjön.
  • Skapad: 14 JUL 2009 20:59

Ange alt-text här.

Hundra höjdmetrar avklarade på några sekunder. Ett trickregister som rör sig genom stora g-krafter, höga hastigheter och flygning nära stallgränsen. Det blir en show utan dess like när skärmflygets akroelit kommer till Åre för att tävla i Downteam Challenge – Open Swedish Championships Acro Paragliding 2009. Under tre dagar i augusti ska en svensk och en öppen mästare koras.

Ange alt-text här.
 

När man tävlar i akroflygning med glidskärm gäller det att utföra figurer med olika svårighetsgrad så rent och snyggt som möjligt. Mellan tre och sex figurer sätts ihop till ett program innan det är dags att landa på den lilla flotten i vattnet. Figurerna poängsätts i en hundragradig skala där tio är dåligt och hundra perfekt. Även delar som flyt, variation och landning poängbedöms. Dålig kontroll och misslyckade figurer ger avdrag. Vid kast av nödskärm får piloten noll poäng för omgången.

Ange alt-text här.
 

”För gemene man kan det vara svårt att se när det ena tricket går över i nästa, men det är också en del av utfordringen i att tävla. Övergångarna mellan de olika tricken ska vara så mjuka och osynliga som möjligt för att ge intryck av ett genomtänkt och smooth genomfört program. Vi har ungefär tjugo trick att välja mellan, men en perfekt omgång där till exempel fem av dessa ingår, ska se ut som en enda lång manöver, avslutas med en spiral med vingspetsen i vattnet, en låååååååång water touch med foten och perfekt landning mitt på flotten. Oftast är det landningen som bjuder på mest show för publiken där nästan hälften landar i vattnet. För showens skull får vi också extrapoäng för den spektakulära vattenlandningen, såvida inte domarna tycker att den gick ut över säkerheten”, berättar Pål Hammar Rognøy, initiativtagare till tävlingen och själv tävlingspilot.
Åre Skärm- och Drakflygklubb räknar med att locka ett tjugotal svenska och utländska piloter till tävlingen. De olika tävlingsformaten kommer bland annat att vara akro solo, akro syncro och longest swoop.
För mer information om tävlingen och akroflygning kontakta:
Pål Hammar Rognoy, arrangör Downteam Challenge på 0730-88 34 91, This is a mailto link 
6-9 augusti 2009
www.downteam.com/challenge2009

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.