Hoppa till sidans innehåll

Intensiv arbetsvecka i Polen

03 JUL 2017 09:18
Under sammanlagt 20 timmars sammanträde diskuterade Skärmflygförbundets styrelse stort och smått under den årliga arbetsveckan som denna gång var förlagd till Polen.
  • Uppdaterad: 04 JUL 2017 11:20

En gång om året lägger sig Skärmflygförbundts styrelse i internat under en vecka och diskuterar igenom förbundets och idrottens hela verksamhet, med ambitionen att det ska komma kloka idéer och beslut i slutändan. Platsen väljs med förhoppningen att det också ska kunna bli lite flygning.

Årets arbetsvecka genomfördes 25 juni till 2 juli, och förlades till den lilla sydpolska orten med det korta och koncisa namnet Międzybrodzie Żywieckie. Platsen är mer känd som Gora Żar, Zar-berget, som är Polens Ålleberg, ett segelflygcenter sedan 30-talet strax söder om Krakow. Segelstarterna går rakt över byn, men ingen verkar besväras av det. Vi lyfte på ögonen vid de första starterna från vårt sammanträdesbord i trädgårdens paviljong, men sedan hade vi också vant oss.

Segelflygstart vid Gora Zar

Anteckningar och protokoll håller på att renskrivas, och någon form av redovisning kommer här inom kort. Mycket handlade förstås om säkerhet och utbildning, och lite sammanfattande kan man säga att styrelsen lyckades enas om tydliga beslut om framtiden i frågor som legat och skvalpat i flera år.

På bilden syns från vänster: Förbundets ordförande Stefan Fille Jonsson, Kristina Gerard, vice ordförande Martin Will, Eva Mac Lachlan, Bahman Honarju, kanslist Hans-Peter Fallesen, riksinstruktör Björn Hårdstedt och ordf i utbildnings- och säkerhetskommittén (USK) Ulf Mårtensson. Saknas gör Pelle och Sune som inte hade möjlighet att delta denna gång.

Flygningen?! Inte så mycket som vi hoppats, men ändå rätt ok med tanke på att vi skulle jobba också. Det blev en riktigt bra dag med termiskt hang uppe på toppen, över den stora kraftverksdammen. Innan dess en "avrostningsdag" med ilsken termik och vindökning som satte stopp för några försök att dra på sträcka, samt en avslutande dag i trist väder med uppstigning i ottan som halva gänget valde bort. Trevligt flygställe med möjligheter, dock.

Skärmflygning vid Zar-berget i Polen

De icke flygbara dagarna valde vi att använda pauserna mellan mötestiderna bl.a. till ett studiebesök i Auschwitz som ligger bara en knapp timme bort.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: Adressen Gömd

 


 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.