Hoppa till sidans innehåll

Nya rekordregler

2017-03-23 21:15
Tävlingskommittén har utarbetat en ny version av reglerna för svenska rekord i skärmflyg.
  • Uppdaterad: 2017-05-15 20:34

Dokumentet kan du hitta i vårt dokumentarkiv under tävling.
Rekordregler_xc_acro_rev_f2.pdf

Denna artikel beskriver vilka ändringar som gjorts samt hur man lättast hittar uppgifterna som behövs i en rekordansökan.

Nyheter:
- Kontrollantrollen är förenklad
- Deklarering i instrument med så kallade "C-records" är nu möjligt
- Detaljer kring hur trianglar beräknas har förtydligats
- Förtydligande att odeklarerade rekord måste överskrida deklarerade rekord för att beaktas

Kontrollanten är den person som bevittnar ansökan och intygar flygets riktighet i rekordansökan i fall rekordförsöket lyckas. Kontrollanten måste vara pilot med lägst licensgrad P2, men behöver inte längre bevittna starten.

För piloter med instrument som hanterar så kallade C-records (elektroniska deklarationer som blir en del av flygets tracklogg) så tillåts numera dessa som deklaration förutsatt att en förenklad deklaration (pilotnamn, rekordmoment, distans samt instrumentets serienummer) skickats in elektroniskt innan flyg. Man slipper då alltså att skicka in deklaration av start, mål och vändpunkter innan sitt rekordförsök.

Beskrivningen av de olika alternativen för triangelbanor, deklarerade samt odeklarerade, har förtydligats. Bilder och förklarande text har lagts till som bl a visar hur en triangel räknas som sluten om avståndet mellan punkter i de två benen är inom 800 m från varandra samt när och hur brytpunkternas radier skall dras av från den totala distansen.
Att manuellt beräkna fram optimerade trianglar som uppfyller reglerna ("FAI-triangel" - inget ben kortare än 28% av totalen t ex) är inte det lättaste. Men det finns hjälp att få, vid planering inför deklaration rekommenderas t ex xc-planner (https://xcplanner.appspot.com), efter odeklarerade flyg kan du mha GPSDump se din optimala FAI-triangel i den kml-fil som skapas. Om du öppnar din kml-fil i en text-editor och söker på "FAI", eller öppnar i Google Earth och väljer att klicka på "FAI-triangle" under "Platser", så kommer du att se något som ser ut så här:


De distanser som listas här är först de tre benen (B->C->D->B), därefter ett avdrag för det glapp (A->E) på max 800m där triangeln "slutits", tillsammans blir det summan som listas nederst. För odeklarerade trianglar är det dessa uppgifter om vändpunkter och distanser som skall in i ansökan.

Om du loggar dina flyg på flightlog (http://flightlog.org) så kan du mha paralogg (http://www.paralogg.se) även visualisera samma information på en kartbild.


(När du öppnat ditt flyg på paraloggs kartbild - välj meny "Show triangles and distances" och klicka knappen "Toggle info" tills du ser "FAI triangle" - exempel om du inte har flygit några trianglar ännu - http://www.paralogg.se/map/0F512260)

På motsvarande sätt kan du även se fri distans, out and return m.m.
/Staffan Rolfsson för Tävlingskommittén

Skribent: TK

Nyfiken på flygning?

fjallflygning

Skärmflygning är en idrott som passar de flesta. Läs mer här om hur du lär dig flyga.

 

 

Webshop landslagskläder

Snygga funktionella sportkläder som syns. Ingen tvekan om var du kommer ifrån. Och du behöver inte vara landslagsman/kvinna för att skaffa dem.

 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.

Sidfot

Postadress:
Svenska Skärmflygförbundet
Odd Fellowvägen 38
127 32 Skärholmen

Besöksadress:
Odd Fellowvägen 38
127 32 Skärholmen

Kontakt:
Tel: +46 8 234 123
E-post: This is a mailto link

Se all info